Iedereen die ooit in de horeca heeft gewerkt kent dit gruwel: Het poleren van glazen. Je kan je glazen nog zo goed spoelen, maar glanzen doen ze niet uit zichzelf.

Hetzelfde verhaal geldt voor het wassen van je auto. Op zondagochtend zet je hem voor je huis op de stoep, emmer sop erbij en de tuinslang aan en schrobben maar. Moe maar voldaan kijk je terug op het resultaat en ontdek je dat ‘ie toch niet zo mooi egaal glanst als je had gehoopt.

Voor deze irritaties zijn er gelukkig machines uitgevonden.

Schottenpompen to the rescue!

In de machines die dergelijke ergernissen wegnemen, wordt veelal gebruik gemaakt van schottenpompen. Dit soort pompen worden vaak toegepast in afwasmachines (zodat je dus niet meer hoeft te poleren), wasserijen (zodat die auto echt mooi schoon wordt), waterzuiveringen (zodat je het drinkwater daadwerkelijk kunt drinken) en osmose apparatuur.

Dit gebeurt vaak in combinatie met filters. Zo wordt bij zeewater omgekeerde osmose toegepast, om het water te ontdoen van zijn kalk en mineralen en zo steeds zuiverder (drink)water te creëren.

Hoe werkt het?

Wanneer de schottenpompen worden aangedreven, worden de schotjes in de pomp door een centrifugaal kracht naar buiten gedrukt tegen de stator (het huis) aan. Door de excentrische plaatsing in het huis krijg je dan een volume vergrotende en verkleinende werking. Dit zorgt voor een onder- en overdruk in het pomphuis waardoor een zuigende en persende werking ontstaat.

De druk kan oplopen tot 16 bar en, afhankelijk van de grootte van de pomp, kan er tussen de 100 en 1000 liter per uur worden verpompt. Doordat de pomp zelf-aanzuigend werkt en de vloeistof met een constante hoeveelheid wordt verpompt, is er nauwelijks sprake van drukverlies, waardoor deze pompen een hoog rendement behalen.

De pompen zijn onderhoudsarm en makkelijk vervangbaar. Daarnaast hebben onze schottenpompen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.