Onderhoud, onderhoud, onderhoud. Zonder onderhoud gaat alles kapot. Vandaag een verhaal over het onderhoud van tankwasmachines.

Slijtonderdelen

Cruciaal hierbij is het bijtijds vervangen van de slijtonderdelen. Wanneer een tankwasmachine bij ons komt voor reparatie dan gaan we eerst kijken welk probleem er is en of het probleem gerepareerd kan worden, of dat vervangen een betere oplossing is. Grote kans dat de schade zit in de slijtonderdelen.

Met name de collar bush, main bush, slidebearings en lipseal zijn elk jaar aan vervanging toe.

Speling is slijtage.

Wanneer de speling nog niet te groot is en alleen de slijtonderdelen vervangen hoeven te worden, zullen de kosten laag blijven. Wordt de speling echter te groot, dan zullen de tandwielen slijten of breken. In dat geval zullen de kosten flink oplopen.

Een minder vaak voorkomend probleem is het kapot gaan van de kogellagers en ballraces. Wanner de ring versleten is en plat wordt of wanneer er putjes ontstaan, dan draait het geheel vast.

Nozzles verstopt

Een derde probleem van tankreinigingsmachines is het verstopt raken van de nozzles. Dit probleem kan ontstaan bij verbouwing van het systeem. Door aanpassingen aan het leidingwerk ontstaan ijzerkrullen. De leidingen moeten goed zijn doorgespoeld voordat ze weer worden aangesloten op de tankreiniger. Is dit niet het geval dan kunnen de ijzerkrullen terecht komen in de machine en zo de nozzles verstoppen of de draad van de hoofdas aantasten.

Verstoppingsproblemen en extra slijtage kan ook ontstaan wanneer het aangevoerde water verontreinigd is. Zit er nog zand in het water, dan zal dit de nozzles verstoppen en bovendien kan het zand in geval van speling tussen de tandwielen terecht komen en zo de boel blokkeren.

Onderhoud voorkomt grote problemen

Door zuivere aanvoer van het spoelwater en door jaarlijkse vervanging van de slijtonderdelen kunnen grote problemen – en daarmee gepaard gaande hoge kosten – vermeden worden. Bij onderhoud en reparatie is het zeer belangrijk dat dit gedaan wordt door iemand met veel kennis en kunde. Zo niet dan kan de schade die daardoor ontstaat voor nog veel grotere problemen zorgen.

Wat het probleem ook is, ons serviceteam is zeer ervaren in het onderhoud en de reparatie van tankwasmachines, waarbij we willen aangeven dat voorkomen altijd beter is dan genezen!